Állatok világnapja


Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ezen a napon halt meg Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje. Természetközeli, egyszerű életmódjáról, állatszeretetéről vált híressé, különösen a madarakat szerette. 1931 óta ünneplik világszerte az állatok napját, hazánkban 1989 óta.
Iskolánkban is megemlékeztünk erről a napról. Célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a vadon élő állatok védelmére, a felelős háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira. Az alsó tagozatos tanulók részére a békési Esély Állatvédő Egyesület önkéntesei tartottak előadást az állatok védelméről, a háziállattal rendelkező emberek felelősségéről. Elbeszélgettek a gyerekekkel a kutyatartás alapvető szabályairól, mi a teendője a gazdának a különböző élethelyzetekben, mikor hogyan viszonyuljunk házi kedvenceinkhez. Hallottak a diákok az állatvédelmi törvényről és az állatkínzásról, valamint arról, hogy mit tegyen egy gyerek, ha az utcán kóbor kutyával találkozik?

 


Délután a felső tagozatos tanulók részére csapatversenyt rendezett a Természettudományos munkaközösség. Osztályonként 4 fős csapatokkal lehetett benevezni a versenyre. Mind a 13 felsős osztály képviselte magát. A versenyfeladatokat Nagyné Hidvégi Mária tanárnő állította össze. A gyerekek a délután folyamán 7 feladatot oldottak meg, melyekre pontokat kaptak. Az első feladat az állatok világnapjának történetére, a második az év állataira kérdezett rá. A 3 - 6. feladatban igaz - hamis állítások voltak a mogyorós pele, a tengelic, a nagy szarvasbogár és a harcsával kapcsolatban. Ezek mind a 2017-es év állatai. Végül az állatos lottószelvény kitöltése következett. Amíg a zsűri (Karácsné Sárközi Dóra és Csikós Péter) kijavította a feladatlapokat, addig a felső tagozatos diákok is meghallgatták Monostori Piroska előadását. A legfőbb üzenet, hogy éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a bennünket körülvevő élőlényekkel.


A csapatverseny összesítése után az 5-6. osztályosok közül az 5. a; a 7-8. osztályosok közül a 7. a osztály teljesített a legjobban. Mindkét korcsoportban az első három helyezett csapat (összesen 24 gyerek) ajándékban részesült.


A díjakat és az okleveleket Samu Hedvig igazgatóhelyettes adta át.

 

 

 

Galéria