Határtalanul! Erdélyben


2018. május 22-26-ig iskolánk 44 tanulója négy pedagógus kísérővel Erdélyi kiránduláson vett részt a Határtalanul pályázat keretében.
A kirándulás előtt megtekintettük a városunkba érkezett „Arany busz” kiállítást, és megtanultuk az Örökségünk című dalt is, hogy majd ott előadhassuk.

A gyerekek csoportokat alakítva felkészültek egy-egy témából, hogy a helyszínen mutathassák be társaiknak a különböző nevezetességeket.

 

Az első napon, a határátkelést követően Nagyszalontán álltunk meg Arany János szülőháza előtt és közösen mondtuk el a Családi kör című vers első versszakát. Aztán koszorút helyeztünk el a ház falán. Felkerestük a város közepén álló szobrát a költőnek és a Csonka toronyban található kiállítást.


Nagyváradon a költők szobránál előadást hallgattunk meg Ady és a város kapcsolatáról. A Szent László székesegyháznál meghallgattuk Szent László balladáját, majd megtekintettük a várat.


Kolozsváron megcsodáltuk Mátyás király szobrát, a szülőházát és a Szent Mihály templomot. Zetelakán házigazdáink a kapuban állva, népviseletbe öltözve, süteménnyel vártak. Nagyon jól esett ez a szíves fogadtatás. Ők is örültek a nemzeti színű szalaggal átkötött gyönyörű háromkilós békési kenyérnek.


Ezen a kiránduláson többször átéltük, hogy milyen jól esik a figyelmesség, de legalább annyira az is, ha viszonozni tudjuk.

A második napon, mivel nagyon szép volt az idő, előre hoztuk a kirándulásunkat a Hargitára. A buszunkkal Ivó mezejéig mentünk, onnan pedig traktorral, fel egész a menedékházig. Innen fél órás sétával értünk a csúcsra. A hegy tetején megtekintettük az ott felállított kopjafákat, és gyönyörködtünk a környező hegyeknek az elénk táruló gyönyörű látványában.

 

Délután sport délutánon vettünk részt a helyi iskolásokkal. Először a lányok játszottak egy kézilabda mérkőzést, aztán pedig a fiúk fociztak a helyi iskolásokkal. Nagy sikere volt a közös métázásnak is, amit „székely baseball-nak” is neveznek.

 

A harmadik napon szintén ragyogó időnk volt, ideális a másik természetjáró programunk megvalósítására.  Elindultunk a busszal a Békás-szoroshoz. A Gyilkos-tó partján állva hallgattuk meg a keletkezéséről szóló legendát, majd elindultunk a Békás-patak által kivájt szurdokba.  Körülbelül öt kilométert sétáltunk lefelé és közben gyönyörködtünk a páratlan természeti ritkaságban. Útban visszafelé megtekintettük Békés testvérvárosának, Gyergyószentmiklósnak a központját és a Líceumot, az ott kialakított iskolamúzeumot.
Aztán egy esztenában sajtkóstolón vettünk részt, majd a szállásunkon kürtöskalácsot sütöttünk.

 

A negyedik nap volt a leggazdagabb különféle programokban. Először a helyi iskolát látogattuk meg. A gyerekek és a pedagógusaik is nagy szeretettek fogadtak minket. Nagyon örültek a tőlünk kapott könyveknek és folyóiratoknak. Szívesen fogadták a műsorunkat is.
Aztán egy népművészeti foglalkozáson vettünk részt. Itt egy fafaragó vezetett be minket a székely kapu készítésének a rejtelmeibe. Azt is megtudtuk, hogy mi a zsindely és hogyan készül. Zetelaka régen a zsindely készítőkről volt híres.


A következő állomás Farkaslakán Tamási Áron emlékműve és síremléke volt, ahol koszorút helyeztünk el, és meghallgattunk egy előadást az író életéről valamint néhány szép idézetet tőle.
Nem messze innen van az aragonit múzeum, melyben e ritka ásvány látható melyből főleg dísztárgyakat készítenek.
Szovátán körülsétáltuk a Medve-tavat és előadást hallgattunk meg a sós tavak keletkezéséről. Sajnos fürödni nem tudtunk, mert még nem nyitott ki a strand.


Este, a panzió udvarán énekeltek és egy jelenetet adtak elő a tiszteletünkre a Dévai Szent Ferenc Alapítvány napközi otthonos diákjai, így köszönve meg az adományokat, amiket tőlünk kaptak. Aztán viszonzásként mi is előadtuk a műsorunkat, megköszönve a házigazdáink kedvességét is.

 

Az ötödik napon, Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét, és előadást hallgattunk meg a költő utolsó napjairól és a segesvári csatáról. Tordán idegenvezetői kíséret mellett bejártuk a sóbányát. Megtekintettük a Tordai-hasadékot, meghallgattuk a hozzá kapcsolódó Szent László mondát.

 

Az értékelő órán minden résztvevő úgy nyilatkozott, hogy a kirándulás felejthetetlen élményt nyújtott számára és szeretne még ide visszatérni.

Galéria (klikk)