Erdély szeret minket!


Ez lett a szlogen abban a négy napban, amit a Dr. Hepp Ferenc Iskola 7. évfolyamos diákjai Erdélyben tölthettek. A Határtalanul pályázatnak köszönhetően 2019.május 27-től Barangolás Tündérországban címmel kereste fel 35 diák többek között Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyszalonta magyar vonatkozású emlékhelyeit.  Az utazást megelőzően a gyerekek kilátogattak a Békésen működő Malomkerti Kecskesajtot készítő manufaktúrába. Itt Lipcseiné Varga Erika mutatta meg a kecsketartástól a sajtkészítésig történő folyamatot. A diákok felkészülésének része volt, hogy csoportokba osztva gyűjtötték ki az utazás helyszíneiről a legfontosabb tudnivalókat. A témanapon ők is bemutatták ezeket tanáraik mellett. Erdély flóráját és faunáját Nagyné Hidvégi Mária előadásban hallgatták meg. Paulcsikné Budás Gabriella a fa életünkben betöltött fontosságát , illetve feldolgozását mutatta be. Erdély történelméről és az erdélyi írókról Ráczné Erdei Krisztina tartott előadást. Az utazás előtt több alkalommal invitálták meg a szülőket is, hogy pontos képet kapjanak a tanulmányútról.

 

Az esős időjárás előrejelzés ellenére minden túrát verőfényes napsütés várta a békési diákokat. Az esőkabátot talán kétszer kellett elővenni- így joggal mondogathatták: Erdély szeret minket!  A túrák kapcsán a Sárkányok kertje, a Tordai –hasadék és torockószentgyörgyi vár meghódítása mellett a Tordai sóbánya és kiskohi Medve-barlang is célpontjuk volt. A szálláshelyük Torockón volt. A szállásadónak köszönhetően helyi ízekkel ismerkedhettek: az áfonyalekvár, a hecsedli, a kürtős kalács mind ízlett a gyerekeknek.

Az Europa Nostra-díjas faluban  működő Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak jelentős adományt vittek, amit mezőberényi és békési vállalkozók mellett a szülők támogattak. A nevelők közül Szilveszter Csaba mutatta be az ott élők mindennapjait. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány felügyelete alatt jelenleg 23 gyermeknek biztosítanak otthont.  Csaba felhívta a figyelmét minden jelenlévőnek: „ Becsüljétek meg mindazt, amitek van!„

 

A magyarsággal kapcsolatos emlékhelyeken kiselőadással és koszorúzással is készültek iskolán tanulói.

A programszervező Ráczné Erdei Krisztina mellett Nagyné Hidvégi Mária és Paulcsikné Budás Gabriella volt a négy napos tanulmányi út vezetője.

 

Köszönjük a támogatást az adományok kapcsán a szülőknek és a vállalkozóknak:

  • Berényi tészta: Família tészta,
  • Békési Húsmanufaktúra: kolbász és csülök
  • Pusztai-féle puszedli
  • Barbara glután mentes termékek: kekszek, sütemények
  • Sweet Food Kft: Kojak nyalóka,
  • Prevail édesség
  • Békés Város: békési vonatkozású reklámanyagok

 

Galéria