Határon átívelő szakmai csereprogram megvalósítása a Hepp-iskolában


 

Az elmúlt napokban a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vendége volt a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola hét pedagógusa és az Oktatási Hivatal egy szakembere. A két iskola közötti több évre visszatekintő kiváló szakmai és baráti kapcsolat újabb állomása volt a Széchenyi Terv  „EFOP-3.10.1-17 Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és  felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” című pályázat keretében már második alkalommal megvalósult találkozás.

 

Az elmúlt tanévben, a pályázat megvalósításának első periódusában a békési pedagógusokat látták vendégül a gyergyói iskolában. Most a második szakaszban történt meg a csereprogram magyarországi, Békésen megvalósuló szakmai és kulturális programja. 

 


A megvalósuló programokban bemutató órákra, az azokhoz kapcsolódó szakmai beszélgetésekre, intézményünk és a tarhosi Zenepavilon, valamint az egykori Békés-Tarhosi Énekiskola szellemi hagyatékának bemutatására is sor került. Ott megtekintették a GEMMA bt. bemutató termében GA-Pix óriásképeit is, melyek a hamarosan felújításon áteső Zenepavilon előcsarnokában nyerik el végső helyüket.


A szakmai bemutatóórák témái: 

  • Új utak, alternatív lehetőségek a tanítás-tanulás folyamatában,
  • A tanulói motiváció lehetséges módjai a tanítási-tanulási folyamatban,
  • Alapkészségek fejlesztése a tantárgyak élményszerű oktatása során, és
  • Tantárgyak élményszerű oktatása kooperatív technikával a lemorzsolódás kiküszöbölésére voltak.


A szakmai tevékenységek mellett kulturális és hagyományőrző programokra is sor került. Pénteken este a Zene Világnapja alkalmából rendezett hangversenyen művészeti iskolánk művésztanárainak hangszerjátékában gyönyörködhettek vendégeink a szép számú lakossági érdeklődővel együtt. Szombaton pedig az I. Békési Kolbászvigalom kolbászgyúró versenyében jeleskedhettek szép eredménnyel, hiszen a szakmai zsűri székely recept szerint begyúrt kolbászukat különdíjjal jutalmazta.


A közös záróvacsorán elhangzó értékelések szerint eredményes, előremutató és a további közös együtt gondolkodást elősegítő szándékok és vélemények fogalmazódtak meg. Köszönjük az Oktatási Hivatalnak a lehetőséget, hogy a nemzeti összetartozás jegyében lehetővé tette számunkra a találkozás és szakmai együttműködés lehetőségét.

 

 

Galéria (klikk)