Alapfokú Művészeti Iskola - Bemutatkozás

 

Iskolánk története

 

A Békési Zeneiskola 1965 szeptemberében kezdte meg működését az Ady u. 4. szám alatti épületében, 8 tanárral, 2 technikai dolgozóval és 125 tanulóval.


1993-tól a hangszeres oktatás mellé néptánc szak társult. Az intézmény jelenleg mintegy 20 pedagógussal és megközelítőleg 450 növendékkel működik. A Békési Zeneiskola 1965 szeptemberében kezdte meg működését az Ady u. 4. szám alatti épületében, 8 tanárral, 2 technikai dolgozóval és 125 tanulóval.
1993-tól a hangszeres oktatás mellé néptánc szak társult. Az intézmény jelenleg mintegy 20 pedagógussal és megközelítőleg 450 növendékkel működik.


1984. szeptember 1-jén átköltözött a földrengés után felújított Petőfi u. 1. szám alatti műemlék épületbe, ahol számtalan kulturális programnak, zenei rendezvénynek adott és ad helyet. A békési székhely mellett Kamut, Kétsoprony, Mezőberény, Murony és Vésztő településeken – mint kihelyezett tagozatokon – hosszú éveken keresztül pedagógusaink sok gyermek számára tették lehetővé a zene- és tánctanulást. Jelentős előrelépést ért el néptánc oktatásunk, amikor 2012. januártól a Petőfi u. 21. szám alatti épületben színvonalasan kialakított táncteremben folytathatták munkájukat.


1976-ban kezdődtek a Békés-tarhosi Zenei Napok, melynek megrendezésében a művészeti iskola tanárai és tanulói is tevékenyen részt vesznek.


Az iskolánk története folyamán különböző szervezeti felépítésben, töretlen szakmai színvonalon működött.
A 2006/07-es tanévben a Békés Városi Általános Művelődési Központ Alapfokú Művészeti Iskolája nevet kapta. A következő évben a Békési Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményi társulásának tagiskolájává vált. Jelenleg Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alap-fokú Művészeti Iskolaként funkcionál.


Munkánk elismeréseként 2004-ben a Békés Városi Alapfokú Művészeti Iskola az MZMSZ és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek által létrehozott a „Magyar Művészetoktatásért” kitüntetést vehetett át. Tanáraink közül többen részesültek pályájukat méltató kitüntetésben.


A békési művészeti iskola több mint 50 éves működése során rangját elsősorban szakmai és közművelődési munkájának köszönheti, de fontos programként határozza meg a különféle kapcsolatok kialakítását és ápolását városon belül és kívül, valamint országhatáron kívül. Az említett 50 évből az első négy évtized folyamán az alapító igazgató Fejes Antal vezetésével nőtte ki magát igazán jelentős intézménnyé, meghatározva érték-rendjét. Számos hagyomány mind a mai napig ezekből a gyökerekből táplálkozik.

 

Évenként megemlékezünk a Zene Világnapjáról, a Városi Karácsonyi Hangversenyen tanáraink és növendékeink egyaránt fellépnek, növendékhangversenyeket, hangszerbemutatókat szervezünk. A településünkön működő intézmények iskolák, óvodák, kulturális intézmények szívesen gazdagítják programjaikat zenés és táncos produkciókkal, együttműködve iskolánkkal. Az eltelt évtizedek alatt az egész város lakossága előtt ismertté vált a művészetoktatásban való részvétel lehetősége és értéke. A beiratkozások során gyakran viszontlátjuk egykori tanítványainkat, amint már szülőként hozzák gyermekeiket.


A szakmai munka színvonala, a tanárok lelkesedése megyei és országos versenysikerekhez vezettek. Egy-kori kiemelkedő tanítványaink közül néhányan a világ rangos hangversenypódiumain lépnek fel, míg mások művésztanári, tanári pályán adják tovább az utókor számára a zene szeretetét.


Az előttünk álló jövőben – amikor egyre inkább összemosódik a kétes érték a valódival – továbbra is szeretnénk hivatásunkat betöltve, a falaink között felnövekvő generáció számára kapaszkodót biztosítani. Olyan esztétikai és erkölcsi értéket nyújtani, ami személyiségüket, tehetségüket leginkább segíti a kibontakozásban.

 

 


Alapfokú Művészeti Tagintézmény alapítványa

Békési Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány

Működési hely: 5630 Békés, Petőfi u.1.

adószám: 18373590-1-04

bankszámlaszám: 11733072-20016557

Bírósági végzés: APK/359.

 

 

Fejes Antal Frigyes

 

1942. február 8-án született Békéscsabán.


Általános iskolás korában 4 évig tanult Gulyás György híres, békés-tarhosi Énekiskolájában. Annak megszűnése után Békéscsabán, majd Szegeden folytatta középiskolai és zenei tanulmányait.

 

Gordonka-szolfézs tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Fõiskola Szegedi Konzervatóriumának Tanárképző Tagozatán szerezte 1963-ban. Ekkor kötött házasságot Pálfy Zsuzsanna zongora-szolfézs szakos tanárral.


Friss diplomásként Békéscsabán és Gyulán tanított, majd 1965-ben az újonnan létesített Békési Zeneiskola igazgatójává nevezték ki, ahol azóta is ezt a feladatkört látja el.

 

Sok éves igazgatói gyakorlata során sokat tett Békés város és környékének zenei életéért (ÁFÉSZ-kamarazenekar, Békési Alkotók Klubja, Nemzeti Filharmónia hangversenyei, Jeunesses Musicales koncertjei, Tilinkó-zenekar, Városi Ifjúsági Fúvószenekar, társadalmi rendezvények, karácsonyi városi hangversenyek, Békés-tarhosi JM Vonószenekari tábor, Országos szakközépiskolai zongoraverseny, EPTA konferencia, Békési Néptánc Gála, zeneiskolai rendezvények, külföldi vendégszereplések és cserekapcsolatok).

 

1998-ban a BTBK javaslatára Békés Város Képviselő-testülete a Békés-tarhosi Zenei Napok művészeti vezetésével bízta meg. Ezzel a feladatkörrel is segíteni kívánja a tarhosi hagyomány éltetését és Békés város értékeinek megismertetését az Európai Unióban.

 

Szólamvezetõje a 2004-ben Pro Musica Hungarica díjjal kitüntetett Békéscsabai Szimfonikus Zenekarnak és a Békéscsaba Kultúrájáért díjjal kitüntetett Békéscsabai Vonós Kamarazenekarnak.

 

A mindenkori városi és megyei vezetés több kitüntetéssel ismerte el munkáját:

  • Erkel Ferenc Emlékplakett
  • Szocialista Kultúráért
  • Békés Városért
  • Kiváló Munkáért
  • A Gyermekekért Emlékplakett
  • Békés-tarhosi Emlékplakett