DÁVIDNÉ GYARMATI ZSUZSANNA

- Mióta dolgozik tanárként? Gyerekként tudta már, hogy ezt szeretné csinálni? Miért ezt a szakmát választotta? 
- Ahogy elvégeztem a főiskolát 33 éve, ide kerültem, azóta ebben az iskolában dolgozom. Gyerekként nem tudtam, mi szeretnék lenni, az kicsit később alakult ki, főleg a gimnázium vége felé. Az általános iskolai rajztanárom, és a középiskolás matematika tanárom hozta közelembe ezt a szakmát, ezt a két szakot.

- A tanítás hosszú évei alatt bizonyára sok eredményben volt része. Kérem, emeljen ki néhányat, amire szívesen emlékszik vissza!
- Több országos pályázaton is értünk el szép eredményt. Felkészítőként nagy élmény volt, mikor rendőrkocsival mentünk föl az országos rendőrségi rajzpályázat díjazottjaként a Teve utcai székházba. Emellett az összes létező pályázati élményre, sőt a felkészülésekre is szívesen emlékszem vissza!


- Régen vagy most könnyebb tanítani?
- Egyértelmű, hogy régebben könnyebb volt.

- Ön szerint milyenek a mai gyerekek a régebbiekhez képest?
- Szerintem a tisztelet és a megbecsülés sokkal jobb volt régen, ebben érezhető leginkább az eltérés. Régebben sokkal jobban ki tudták fejezni a gyerekek, hogy mennyire ragaszkodnak valakihez, sok rajzukat őrzöm én is. Mostanában keveset kapunk ilyet, főleg felsőben már nem is jellemző az, hogy valaki a szeretetét így akarja kifejezni. Nekem rajz szakosként ez jól esne.


- Ön szerint igaz-e, hogy a mostani gyerekek rosszabbak, nehezebb velük bírni, mint az elődeinkkel?  
- Igen, szerintem igaz. Régebben valahogy jobban, ösztönösebben jött a gyerekekből az egymás irányába való figyelem, empátia. Odafigyelni, hogy fáj-e a másiknak valami, ha rosszkedvű, egy jó szót szólni hozzá. Manapság legfeljebb a legjobb barátjára figyel oda, de lehet, hogy még ilyen szinten arra sem, a felnőttre főleg nem. Röviden az együttérzés és a tisztelet jobb lenne, ha elmélyültebb lenne.


- Zsuzsa néni ugye diákönkormányzat vezető iskolánkban. Milyen feladatokat kell megoldania?      
- Amikor átvettem ezt a feladatot, akkor talán még a diákjogoknak nem volt ekkora szerepe. Napjainkra a diákönkormányzat felnőtt segítőjének az egyik kiemelt feladat a diákok jogainak a képviselete, mellette az iskolán belüli és kívüli szabadidős programok szervezése. Például felsőssé váló diákjaink „happy-avató hétpróbá”-ja az én kezdeményezésemre jött létre
.

 

- Úgy tudom, hogy rajztanárként, alkotóművész is. Kérem, beszéljen a művészeti tevékenységeiről, és sikereiről!

- Munka mellett szövéssel foglalkozom. Ezen a területen Népművészet Ifjú Mestere, és Népi Iparművész címeket értem el. Nemcsak szőnyegeket szövök, hanem gyerekeknek bábokat, tarisznyákat, hátizsákokat, kisebb szütyőket. Legújabb büszkeségem: a Magyar Kézműves Remek díjra pályáztam az elmúlt két évben, melyeket sikeresen elnyertem.  


2018-as békési szőtteskiállításomon, a kiállítást megnyitó kedves etnográfus barátnőmmel

- Most mint magánembert kérdezem Zsuzsa nénit, hogy mivel tölti a szabadidejét, amikor nem iskolában van?
- Természetesen szövéssel. Az alkotófolyamat sok időt elvesz, hisz ez nem csak annyi, hogy az ember megszövi, hanem ezt meg kell tervezni, utána kell nézni a néprajzi alapoknak. Ezen kívül szeretem a virágokat, a kertet, szeretem a háziállatokat. Sajnos már csak cicám van, de kutyusom is volt. Nyáron szeretnék újra örökbe fogadni egy kutyát.

Novák Katalin államtitkárral, valamint Deákné Domonkos Juliannával a Bonis Bona- a nemzet tehetségeiért díj átadó ünnepségén

 


 

- Van kedvenc filmje, zenéje, kedvenc étele?
- Nagyon régóta kedvenc zenekarom a Queen. Filmem az mindig változik, mindig a lelki állapotomtól függ. Mostanában a Coco mesét szeretem nagyon. Ételem nincsen, sok mindent szeretek sütni is, főzni is. A kínai ételt nagyon szeretem - az igazi kínai ételt, amit kint ettem Sanghajban.   

Jelenlegi osztályommal a csabai kolbászfesztiválon

 

 

- Gyerekként milyen tanuló volt? Voltak kedvenc tantárgyai?
- Általános iskolában még jeles és kitűnő, középiskolában inkább jó és jeles közelében, a főiskola végére megint elértem a jelest. Kedvenc tantárgyról... nem is a tantárgy volt a kedvenc, hanem aki tanította, amiatt szerettem kiemelten a rajzot.

 

- Hogyan képzeli el a jövőjét? Vannak tervei?
- Szeretném, ha hamarosan lenne unokám, és sokat unokázhatnék.


- Az interjú befejezéseként szeretném megkérdezni, hogy mik azok a fontos üzenetek, amiket feltétlenül el szeretne mondani a diákoknak!  


 

- Figyeljünk jobban egymásra! Emellett a tisztelet, amit már egyszer mondtam, ha én megkapom a tiszteletet, akkor én is megpróbálom megkeresni a másikban, amit én is tisztelhetek.   
- Köszönjük szépen az interjút, további sok sikert kívánok a munkásságához!
- Nektek is!


 

(-Viki-)

 

Suliújságunk sorozatában nevezetes személyiségeket mutatunk be a Hepp iskolából. -Viki- ma egy olyan tanárral beszélgetett, aki hosszú évek óta népszerű és meghatározó személyiség iskolánkban.
Dávidné Gyarmati Zsuzsanna művésztanár, diákönkormányzati vezető és a 7.C osztályfőnöke.

A riport fotóit -Mimi- készítette

 

 

 

 

 


A 2019-es Magyar Kézműves Remek díjátadáson

 


2018-ban Sanghajban, Magyarország népművészetét képviselve

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díjátadásán