BIOKULTÚRA ÉS BIOÉLELMISZER

 

 

-Ádám-: Úgy tudom, az egészségnevelés héten, rendszeresen visszajárnak iskolánkba. Mióta tart, és hogyan alakult ki ez a kapcsolat?  

Ez nagyon régi kapcsolat, szerintem 10 éve is van, hogy az egyesületet felkérték. Az első alkalmakkal még csak az aulában tartottuk a kis kóstolónkat, és 2015-től vagyunk itt a közösségi teremben, és itt már az iskola majdnem minden diákját fogadjuk.

-Ádám-: Mit jelent a biokultúra, és a bioélelmiszer kifejezés?

A biogazdálkodás káros anyagtól mentes növények és  élelmiszer előállításával foglalkozik. Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak mi magunk használjuk ezeket, hanem ha itt Békésen van erre érdeklődés, akkor mutassuk be, hogy készítjük. A civil egyesületünknek az az egyik fő alapelve, hogy megismertessük a városban és a Békés megyében élő emberekkel, hogy mi is az a  biokultúra. A gyerekek esetében a legfontosabb, hogy már kiskorban halljanak róla, és majd később eldönthetik, hogy mit szeretnének fogyasztani.

A biokultúra, vagy ökológiai gazdálkodás több szempontot vesz figyelembe a növénytermesztésben, az állattenyésztésben. Alapelv, hogy a növényeket és az állatokat kell megerősíteni, hogy azok a betegségekkel szemben ellenállóak legyenek.

Az élelmiszer előállításnál pedig jogszabály írja elő az Európai Unióban, hogy mit nevezhetünk bioélelmiszernek. A bioélelmiszer azt jelenti, hogy az alkotói közül legalább 95%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. Adalék anyagok közül maximum ötvenet lehet felhasználni. GMO, tehát génmódosított szervezeteket, származékokat tilos használni és csak természetes aromákat ízesítőket alkalmazhatunk.

Ezek a fő elvek az élelmiszer előállításnál.

-Ádám-: Hogyan lehet a bioélelmiszereket elkészíteni, és a hozzávalókat megtermelni?

A növénytermesztés esetén  nagyon fontos, hogy egy élő talajt hozzunk létre. Ez azt jelenti, hogy benne mikroorganizmusok élnek, tehát pici, parányi, egysejtű élőlények,  és azon kívül élnek nagyobb összetettebb organizmusok is, mint például a giliszták, kis bogarak, rovarok, amelyeknek fontos szerepe van a szerves anyag lebontásában, átalakításában. A mikroorganizmusok a talajban lévő ásványi anyagokat a növények számára felszívhatóvá teszik.

A felszívódó növényvédő szert nem lehet használni, az állattartásban antibiotikumokat, hozamfokozókat, hormonokat sem lehet alkalmazni. Jogszabály írja elő, hogy egy állatnak hány négyzetméter élőhelyre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát, vagyis boldog legyen az állat. A növények termesztésében pedig a vetés váltás az, ami nagyon fontos. Két egymást követő évben ugyanaz a növény ugyanarra a területre nem kerülhet vissza, hogy az adott növény kártevői ne tudjanak elszaporodni a talajban. A következő évben egy másik fajta növény kerül oda, annak egy más fajta kórokozója van, és akkor ez nem tud elszaporodni.

A tagtársaink aktív kertészkedők és biogazdálkodók, nemcsak maguknak termelnek, hanem eladásra is, tőlük is lehet vásárolni zöldséget gyümölcsöt. A lisztet, tejtermékeket, az áruházláncokban is megvehetjük.

Amit mi készítettünk, ezek általában friss fogyasztású élelmiszerek, ezekhez nincs szükség adalékanyagra, nem kell sokáig tárolni,  ezeket frissen készítettük. Kenyérben is kovászos kenyeret hoztunk, a sós sütikben csak élesztő van, ami a térfogatát növeli, és azonkívül a gyümölcslé 100%-ban gyümölcslevet tartalmaz, hőkezeléssel tartósították, vagyis nincsen kémiai tartósítószer.

-Ádám-: Mióta működik a biokultúra egyesület, milyen célból alakult, és kik lehetnek a tagjai?

 Az egyesület jogelődje, 1996 alakult, a lelkes békési biokultúra rajongók alkották a csoportot, és 2004-tól egyesületként vagyunk  bejelentkezve.

-Ádám-: Kérem, adjon néhány tanácsot az egészséges táplálkozással kapcsolatban!

 Az egészséges táplálkozással kapcsolatosan egyik fontos alapelv, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk amelyek lehető legkevesebb vegyszermaradványt tartalmaz. A biotermékek ezért jók, mert ha valaki ezt fogyasztja, akkor a szervezete vegyszer-terhelése csökken. A környezeti ártalmakat nehéz elkerülni, a táplálkozás az, amit tudunk befolyásolni, és ha kevés vegyszer-tartalmú élelmiszert fogyasztunk, mi is egészségesebben tudunk működni.

-Ádám-: Köszönöm a beszélgetést, remélem jövőre is ellátogatnak iskolánkba!

 

 

 

 

A novemberi egészségnevelési hét utolsó napján a Békési Biokultúra Egyesület látogatott iskolánkba, és ételkülönlegességekkel kínálta diákjainkat. A közösségi terem asztalain különböző, színes ételek és italok fogadják a gyerekeket. A kínáló felnőttek közül beszélgetek egy nénivel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képtalálat a következőre: „békési biokultúra egyesület”

 

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép