ZRÍNYI ILONA MATEMATIKA VERSENY

Riport Kállai Mária nyugalmazott tanítónővel

- Hogyan és miért választotta ezt a hivatást és miért épp a matematikát szerette meg?

- Hát a hivatásomat a szüleim befolyásoltak és ezért lettem pedagógus. Az édesanyám és az édesapám is pedagógus volt és én így ezen nőttem föl. Állandóan gyerekek és pedagógusok közt voltam. Érdekeltek a gyerekek, szerettem velük játszani. Középiskolában sokat irányítottam vezetőként is az osztályomban. Aztán amikor lediplomáztam, akkor mindjárt beálltam tanítani ebbe az iskolába.

Régen volt… akkor tantárgycsoportosan jártunk oktatni. Én például a Petőfi utca végén, a 41. és 42. alatt, ami azt jelentette, hogy nem is egy oldalon volt a két tanterem, hanem át kellett menni az úttesten, ahhoz, hogy átjussak a másik osztályba. Akkor énnekem jutott a matematika, a környezet, a testnevelés és a rajz, a kollégám, akivel akkor tanítottam, az angolt, meg az éneket tanította. Ezek után nekem maradt sokáig a matematika, de volt olyan évfolyam, ahol mindent tanítottam, mert úgy alakult, hogy mindent kellett. 

- Miért tartja fontosnak a matematikai tantárgy tanítását alsós osztályokban? 

- A matematika nagyon fontos ahhoz, hogy logikus gondolkodása legyen valakinek. Én úgy gondolom, az alapokat meg kéne tanulni mindenkinek, azt hogy 2+2 meg 2-szer 2, meg a többi még a mai modern eszközök mellett is.

- Ön szerint születni kell a matematika megértéséhez, vagy egyszerűen meg is lehet tanulni ezt? 

- Erre elég nehéz válaszolni. Aki olyan közegben nő fel, ahol ezzel foglalkoznak sokat, akkor őrá is ragad sok minden. Igen, alapfokon ezt meg lehet tanulni, és vannak olyanok is, akik erre - öröklött tehetségüknél fogva - nagyon alkalmasak. Igen, mind a kettő lehetséges. 

- Voltak-e olyan tanítványai, akik kimagasló eredményeket értek el matematikából? Kérem, beszéljen emlékeiről! 

- Igen, voltak ilyen tanítványaim. A dicsőségfalon pár képen ma is látható a képük. Volt olyan tanítványom is (nevet nem szeretnék mondani), aki szuper teljesítménnyel rendelkezett de, csak akkor tudta a feladatot megoldani, hogyha én elolvastam neki - tehát valószínűleg szövegértéssel volt problémája. Az ő képe is ott van a falon.

Volt egyszer egy olyan osztályom, akik nagyon jó matematikusok voltak. Akkor még nem volt ilyen, hogy Zrínyi verseny, hanem más versenyekre jártak, többen is.  Akkoriban én a második diploma megszerzéséért jártam Szegedre, így pont nem tudtam itt lenni a verseny eredményhirdetésén. Ők megleptek engem: kijöttek elém a buszmegállóba, hogy elmondják, milyen jól szerepeltek. 

- Hogyan emlékszik vissza a régi osztályaira? Jutnak-e eszébe kellemes történtek? Kérem, meséljen erről! 

- Nagyon sok osztályom volt. Meg se tudnám számolni, hogy mennyi gyerek volt, aki átment a kezem közt, Nagyon aranyos osztályaim voltak, volt akikkel elég sok probléma adódott, de hát ez most is így van, gondolom.

Az egyik osztályommal Balatonon voltunk, mert akkor még meg tudtuk ezt csinálni, hogy 1 hétre elmentünk. Elég sok fiú volt benne és elég szófogadatlanok voltak időnként. Megbeszéltük, hogy csak akkor mehetünk vízbe, hogyha jók vagyunk, meg betartjuk, amit kell - hát azt be is tartották szépen. Este viszont, ahogy a táborokban szokott lenni, éjszakákon át azt hitték, majd lehet állandóan fent lenni. Én kitaláltam, hogy azért egész éjszaka nem lehet, mert a sok kirándulást nem tudjuk akkor lebonyolítani, fárasztó is lehet, hogy nem alusszák ki magukat. Kinyitottam a szobaajtót, hogy figyelhessem őket, és aztán mindjárt elaludtak. Képzeld el, attól kezdve mindig az volt a kérésük, hogy hagyjuk nyitva a szobaajtót, hogy tudjanak pihenni és mindig elaludtak időben.

- Hogyan telnek el nyugdíjas tanító hétköznapjai, szokott-e matematikai feladatokat megoldani vagy tanítványokat vállalni? 

- Én 2011 óta vagyok nyugdíjban hivatalosan, de ez nem azt jelenti, hogy otthon vagyok. 2011. augusztus közepe óta én folyamatosan dolgozom - nem gyerekek, felnőttek közt, tehát munkával telnek a nyugdíjas napjaim. Ma már matematikai feladatokat nem szoktam megoldani. Nincs rá időm, viszont elég sokáig voltak magántanítványaim. Most már anyukám elég idős, ővele kell több időt töltenem. 

- Sok év tapasztalattal a háta mögött mi az, amit szívesen üzenne a diákoknak? 

- Próbáljanak úgy élni hogy minden okos dolgot magukba szívjanak, hogy azt tudják utána okosan kamatoztatni. 

- Köszönöm a beszélgetést, további jó egészséget kívánok.

   (-Kíra-)

 

 

A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola immár évek óta rendszeresen szervezi a Zrínyi Ilona Matematika Verseny városi fordulóját. Hagyomány, hogy a rendezvényre meghívjuk  nyugdíjas kollégáinkat, egy kis beszélgetésre, nosztalgiázásra.

Közülük Kállai Mária nyugalmazott tanítónővel készített riportot -Kíra-.